Menu
EUR
Pavo paardenvoer

Pavo paardenvoer

Door: Zalda Ruitersport Reacties: 1

 

 

Geschiedenis

Vroeger diende het paard als werkpaard, voor de ploeg of de postkoets. Tegenwoordig denken wij bij de relatie tussen mens en paard aan emotie, sport en vrije tijd. En niet alleen het gebruiksdoel van onze paarden is veranderd, ook de voedingsbehoefte is niet te vergelijken met dat van een “ouderwets” werkpaard, en al helemaal niet met die van een paard in zijn natuurlijke omgeving.

Tonnie de Lange had dat al lang geleden in de gaten. In 1963 richtte hij Stimulan B.V. op. Het bedrijf vestigde zich in Zwolle en produceerde in eerste instantie premixen voor kalveren. In 1968 is het merk Pavo opgericht en begon De Lange met het ontwikkelen en produceren van specialistische Paarden Voeding. Het was al snel duidelijk dat de productie van paardenvoeding veel toekomstperspectief bood en zodoende richtte Stimulan zich vanaf de jaren tachtig alleen nog op voeders voor paarden.

 

Kwaliteit

Iedere paardenvoerfabrikant spreekt over kwalitatief goede producten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat betekent 'kwaliteit' voor Pavo en vooral, voor jouw paard?

  • De granen in onze brokken en muesli ‘s zijn ontsloten door een verhittingsproces. Granen in de muesli ’s worden eerst gepoft. Bij het produceren van brokken worden de granen ook ontsloten door een verhittingsstap, (pelletiseren).
    Het effect is dat het zetmeel in de granen voor het paard beter verteerbaar worden. Bij onze eigen voeding doen we dat ook. Bijvoorbeeld door aardappels te koken omdat mensen deze niet kunnen verteren. Bij paarden is het net zo, zij kunnen zetmeel uit tarwe, gerst en mais slecht verteren als het niet eerst een hitte behandeling heeft gehad. 
  • Buiten Pavo SpeediBeet, dat als apart product beschikbaar is, gebruikt Pavo geen zwellende grondstoffen in de producten (zoals bietenpulp). Zwellende producten kunnen slokdarmverstopping veroorzaken.
  • De brokken zijn 8mm groot, op 8mm brokken kauwt je paard langer dan op 5mm brokken.
  • Spoorelementen (ijzer, koper, zink, mangaan) worden zoveel mogelijk toegevoegd in chelaatvorm. Deze verbinding wordt veel beter opgenomen door het lichaam. Daarom heb je er minder van nodig.

 

missie

De missie van Pavo is dat zij een bijdrage willen leveren aan de gezondheid van paarden. Pavo ondersteunt daarom ook een dopingvrije sport. Doping is de toediening van stoffen om oneerlijke en oneigenlijke concurrentievoordelen te krijgen, vaak geassocieerd met gevaren voor de gezondheid van de betreffende atleten. Pavo sluit absoluut uit dat dit soort stoffen in haar producten voorkomen. Dat betekent dat er geen ingrediënten worden gebruikt waarvan bekend is dat ze een positieve bloeduitslag kunnen geven.

Alles wat Pavo doet staat in het teken van de gezondheid van paarden. Zij zien het als hun taak om op voedingsgebied een bijdrage te leveren aan de gezondheid van paarden. Daarbij luisteren ze goed naar de zorgen die jij als paardenhouder hebt. Samen met de partners van Pavo en hun kennis en producten nemen zij jouw zorg op voedingsgebied van je over.

 

Pavo productvrij van GMO stoffen

Wat is GMO eigenlijk?

GMO staat voor Genetically Modified Organism – in Nederland ook wel genetisch gemodificeerd organisme genoemd. Dit betekent dat het DNA van de organismen bewust door de mens is aangepast, zodat de werking verandert. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een grondstof beter tegen droogte kan, bestand is tegen ziektes of langer houdbaar blijft. In Europa is er een aantal GMO-grondstoffen toegestaan zoals soja, raap en mais.

 

Met genetische modificatie (GM) worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld bacteriën of planten worden toegevoegd aan een ander organisme. Zo maakt GM-planten bijvoorbeeld ongevoelig voor onkruid- of insectenbestrijdingsmiddelen. Door GM kunnen gisten, bacteriën of schimmels nuttige stoffen maken, zoals vitamines, enzymen en aromastoffen. Of medicijnen, zoals menselijke insuline. Als er genetisch gemodificeerde ingrediënten in het voedsel zitten, staat dit op het etiket. De biologische sector maakt geen gebruik van genetische modificatie.

 

GMO-grondstoffen in paardenvoer

De meeste paardenhouders staan dicht bij de natuur en zien liever geen GMO-grondstoffen in hun paardenvoer. Vanuit de biodiversiteit keuren ze het handmatig veranderen van DNA af en bovendien is er nog maar weinig bekend over de (gezondheid) gevolgen van het genetisch modificeren van organismen. Bij Pavo hebben we ook respect voor dat wat de natuur ons geeft en maken daarom met ingang van 2020 alleen nog maar gebruik van niet-genetisch gemodificeerde soja en mais in onze producten. De enige drie uitzonderingen hierop zijn Pavo Ease&Excel, Pavo Summer Fit en Pavo FibreBeet. Voor deze producten zoeken we nog naar een oplossing, zodat ook deze snel zullen volgen.

 

GMO-vrij vs. NON GMO-grondstoffen

Om te mogen claimen dat een product GMO-vrij is, moet het volledige proces van grondstofinname, opslag, verwerking en transport aan zeer strenge, door de Europese Unie opgelegde, voorwaarden voldoen. Pas dan krijg je als bedrijf een heel specifiek certificaat: een VLOG-certificaat. Het verkrijgen van zo’n certificaat is niet zo eenvoudig en vraagt veel tijd en aanpassingen. Pavo, en dan met name ons moederbedrijf For Farmers, heeft deze certificaten al gekregen voor verschillende van onze productielocaties, maar nog niet voor allemaal. En ondanks dat we verschillende maatregelen hebben getroffen om contact met eventuele GMO-grondstoffen tot het absolute minimum te beperken, kunnen we dat om deze reden niet 100% voorkomen. In verband met deze mogelijke ‘vervuiling’ of versleping, betekent dit dat wij weliswaar zonder GMO-grondstoffen produceren, maar niet mogen claimen GMO-vrij te zijn (niet VLOG-gecertificeerd).

 

Hoe verantwoord koopt Pavo haar grondstoffen in?

Pavo is lid van Nevedi, dat staat voor “De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie”. In Nederland gebruikt de Nevedi 100% duurzame soja, volgens de richtlijnen van de FEFAC (Fefac soy sourcing guidelines).

 

Innovatie

In de afgelopen jaren zijn o.a. de volgende onderzoeken uitgevoerd:

 

  • Het voorkomen van insulineresistentie bij verschillende paardenrassen ism GD
  • Kauwonderzoek met verschillende soorten ruwvoer en krachtvoer
  • Het voorkomen van maagzweren bij sportpaarden ism GD
  • Klanttevredenheid GroomingTeam
  • Gebruikersvriendelijkheid van de pavo.nl website
  • Enquete VoedingsWijzer Duitsland
  • Waar moet goede voeding voor een sportpaard volgens basissportruiters aan voldoen
  • Waarom voer je basisbrokken
  • Als je kijkt naar supplementen, wat zijn de wensen van eigenaren en behoeften van hun paarden
  • Hoe ziet een goede muesli er uit volgens paardeneigenaren
  • Hoe ziet de Oostenrijkse paardenvoer markt er uit
  • Kwaliteit van het ruwvoer en mineralengehaltes in ruwvoer
  • Hoe is het gesteld met het magnesiumgehalte in het bloed van sportpaarden
  • Er is een meetlint ontwikkeld om het gewicht van paarden te schatten 
  • Het boek Paard & Voer, geschreven door Andrea Ellis en mede ontwikkeld door Pavo

 

 

 

Supplementen van Pavo

Er zijn verschillende fasen en situaties waarin jouw paard speciale voedingsbehoeften heeft. Bijvoorbeeld bij herstel na ziekte, als je paard erg nerveus is of als extra ondersteuning bij een seizoen wissel of zware inspanning. Soms kun je deze behoeften met je gewone krachtvoer niet afdekken en helpen supplementen je paard in bijzondere situaties.

 

5 meest gestelde vragen over supplementen voor paarden

Zijn alle supplementen standaard dopingvrij?

​Nee, dat is niet standaard het geval: een aantal kruiden en ingrediënten in sommige supplementen worden beperkt tot helemaal niet toegestaan in de wedstrijdsport. Pavo ondersteunt dopingvrije sport, vandaar dat al onze producten veilig kunnen worden gebruikt wanneer u start onder het regelement van de KNHS en FEI.

 

Als een paard eenmaal een supplement krijgt, moet je dit dan altijd blijven voeren?

Een supplement moet je net zolang voeren als dat je paard daar behoefte aan heeft. Er zijn verschillende supplementen die je alleen inzet in de vorm van een kuur en dus tijdelijk geeft. Gewrichtssupplementen zijn vaak degene die het langst doorgegeven (moeten) worden.

 

Dekken alle supplementen de complete vitaminen- en mineralenbehoefte van je paard?

In tegenstelling tot een balancer, hebben niet alle supplementen als doel de gehele vitamine- en mineralenbehoefte van je paard aan te vullen. Deze supplementen zullen dat dus ook niet doen. Kijk goed naar de toepassingen van jouw supplement en welk doel je ermee hebt om erachter te komen of het geschikt is voor jouw paard.

 

Kunnen paarden heter worden van een voedingssupplement?

Doordat paarden flink kunnen opknappen van een supplement, en hierdoor beter in hun vel zitten, krijgen de paarden soms wat meer energie. Deze energie kan inderdaad worden ervaren als ‘heter worden’.

 

Kun je supplementen eindeloos combineren?

Producten met soortgelijke werking zullen veelal dezelfde soort ingrediënten bevatten. Overdosering ligt dan op de loer. Kijk dus goed naar de ingrediënten/analyse als je op zoek bent naar een nieuw of extra supplement.

 

Ben je na deze blog nog steeds nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op de site van Pavo!

https://www.pavo.nl/


Reacties (1)

gravatar
https://lvivforum.pp.ua/
Geplaatst op 2024-10-14 04:47:14
I think this is among the most significant information for me.
And i'm glad reading our article. But wanna
remark on som genefal things, The websxite style is perfect, the articles is really
excellent : D. Good job, cheers https://lvivforum.pp.ua/

Nieuwsbrief

Shop met 10% korting
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!