Ruwvoer voeren aan paarden
Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water)
Gemiddelde drogestofgehaltes:
-
Gras: 20% tot 25%
-
Voordroogkuil: 60% tot 70%
-
Hooi: 80% tot 90%
Hoe bereken je hoeveel je paard nodig heeft?
-
Bepaal het drogestofgehalte in het ruwvoer. Dit kun je doen door van de gemiddelde gehaltes uit te gaan of d.m.v. een Pavo Ruwvoer Quickscan
Voorbeeld: 88% droge stof uit hooi
-
Bepaal de dagelijkse drogestofopname per dag voor jouw paard (+/- 1,5% van het lichaamsgewicht)
Voorbeeld: 9 kg voor 600 kg lichaamsgewicht
-
Vermenigvuldig de geadviseerde dagelijkse drogestofopname per dag met 100
Voorbeeld: 9 kg x 100 = 900 kg
-
Deel dit getal vervolgens door het drogestofpercentage van jouw ruwvoer
Voorbeeld: 900 kg : 88 = 10,2 kg
-
Het antwoord zijn de kilogrammen ruwvoer die je paard minimaal nodig heeft
Voorbeeld: 10,2 kg hooi per dag
Waarom is ruwvoer zo belangrijk voor paarden
Kauwen: alleen door te kauwen kan een paard speeksel aanmaken. De vele vezels in ruwvoer zorgen ervoor dat een paard veel langer op hooi moet kauwen dan op krachtvoer.
Speeksel: speeksel speelt niet alleen een belangrijke rol als glijmiddel voor voedsel, maar neutraliseert ook het zure maagsap. Hierdoor voorkom je maagproblemen, zoals maagzweren.
Darmen: naast het stimuleren van kauwen, voeden ruwvoervezels ook de bacteriën in de dikke- en blindedarm. Dit heet fermentatie en zorgt voor een evenwichtige darmflora.
Conditie: voor paarden die moeilijk in conditie te houden zijn, is het extra aanvullen van ruwvoervezels vaak een stuk effectiever dan meer krachtvoer te geven.
Verdeling van voermomenten
Een paard doet gemiddeld een half uur over het wegkauwen van een kilo hooi. Wanneer je in één keer 8,8 kg hooi aan je paard voorschotelt, dan heeft hij dat maximaal een uur of 5 later opgepeuzeld. De rest van de dag en nacht heeft het paard dan energie technisch geen voer meer nodig. Voor zijn gezondheid en welzijn natuurlijk wel.
Het verdelen van voer over meerdere voerbeurten heeft daarom de voorkeur. Een paard mag maximaal 4- 6 uur zonder voer in zijn maag rondlopen. Duurt het langer voordat een paard weer voer krijgt? Dan vergroot je daarmee het risico op gezondheidsproblemen zoals maagzweren, slokdarmverstoppingen en koliek aanzienlijk. Ook mentaal is het zwaar voor een paard als hij lang niets te eten heeft.
Verdeel het geven van ruwvoer daarom het liefst over minimaal 4 voerbeurten per etmaal of gebruik een slowfeeder die het tempo van eten vertraagt. En lopen de dieren in een voedzame wei? Zorg er dan voor dat er weinig gras staat. Of zorg ervoor dat ze niet te veel gras per dag kunnen eten. Dit kan met bijvoorbeeld een graasmasker of het afzetten van een deel van de wei met bijvoorbeeld schriklint.
Welk ruwvoer past het beste bij mijn paard?
De behoeften van een paard kunnen erg verschillen. Een mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, zoals fijn groen hooi of luzerne. Daarentegen heeft een dik paard die moet afvallen kan beter gevoerd worden met een grovere kwaliteit. De keuze tussen hooi of kuilgras heeft met diverse factoren te maken. Over het algemeen heeft hooi de voorkeur, omdat deze kwaliteit vaak constanter is, maar sommige paarden moeten hoesten van droog hooi, waardoor dan voor kuilgras gekozen wordt. Bij het zoeken naar de beste kwaliteit ruwvoer voor jouw paard dient gekeken te worden naar de individuele behoeften van het paard.
Het grootste verschil tussen hooi en kuil wordt veroorzaakt door de duur van het drogen op het land en of het wel of niet in folie is gewikkeld. De leeftijd van het gras bij maaien en het tijdstip van maaien zijn bepalend voor de voedingswaarde. Er wordt vaak gepraat over een “vroege” en een “late” snede. Bij een late snede is het merendeel van de suikers al door de plant verbruikt om te groeien. Voor paarden die gevoelig zijn voor suikers is het advies dan ook om op zoek te gaan naar een late snede en dat ’s ochtends gemaaid is
Wat is het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer?
Paarden zijn gemaakt om de hele dag kleine beetjes te eten. Ruwvoer is daarbij de basis: ieder paard eet het grootste deel van de dag ruwvoer, zoals gras, hooi en (voordroog)kuil. Naast hooi kun je krachtvoer geven als je bijvoorbeeld extra energie of eiwitten aan het rantsoen van je paard wilt toevoegen. Als je flink met je paard aan het trainen bent, kan hij namelijk niet voldoende voedingsstoffen uit alleen ruwvoer halen om het werk te kunnen volhouden. Krachtvoer heb je in twee varianten: muesli en een brokken. Niet alle paarden hebben krachtvoer nodig, maar je mag je paard nooit onthouden van ruwvoer!
Ruwvoer voeren in de winter
In de herfst en winterperiode hebben paarden die 12 uur of langer buitenstaan met koud weer, extra energie nodig. Dit hebben zij nodig om warm te blijven. Deze energie wordt uit het ruwvoer gehaald. Bijvoorbeeld uit hooi, kuil, Lucerne-mix, Grasmix of Compact Gras. Paarden en pony’s die door het slechte weer minder bewegen en veel binnen staan hebben minder energie nodig. Reduceer daarom de hoeveelheid krachtvoer. Een paard of pony met weinig beweging heeft geen krachtvoer nodig en haalt de dagelijkse bouwstoffen uit het ruwvoer. Niet alleen een te dun paard scoort vaak slecht op de conditie test. Vooral te dikke paarden hebben last van slechte conditie.