Tuig onderhoud!
Opbergen
Waar vaak niet aan gedacht wordt is om het tuig juist op te bergen. Het zadel wordt vaak op een zadelsteun gelegd met staven onder de kussens van het zadel. Op lange duur kan dit een afdruk in de kussens achterlaten of de vulling aantasten. Haal het dekje en de singel van het zadel wanneer je het zadel opbergt, het dekje en de singel laten namelijk zweetresten achter. Maak de singel iedere keer schoon na gebruik en was regelmatig de dekjes.
Voor optimale bescherming van het zadel kun je er voor kiezen om het zadel in een ademende hoes op te bergen.
Het hoofdstel wordt wel eens in een kast neergelegd in plaats van opgehangen, ook dit is niet goed voor de vorm van het hoofdstel. Hang je hoofstel op aan een hoofdstelhanger. Tenslotte moet je er voor zorgen dat de ruimte waar in je tuig en zadel hangen niet vochtig is en dat het zadel en hoofstel niet naast een warmtebron hangen. Het vocht kan voor schimmel zorgen en de warmtebron laat het leer uitdrogen. Hang je tuig in een schone, droge en koele ruimte.
Reinigen na ieder gebruik
Om te voorkomen dat zweet, modder of ander vuil aankoekt kun je het beste na ieder gebruik het zadel en tuig afvegen met een vochtige doek. Mocht het tuig erg vies zijn kun je gebruik maken van lederzeep of sprays voor het verschonen van het leder. Zalda Ruitersport heeft lederzeep en sprays van verschillende top merken zoals: Leovet, Cavalor, Passier, Carr&Day&Martin, Equinatura, BR, Rapide, Equifix. Klik op de banner en ontdek!
Vergeet ook niet het bit na ieder gebruik schoon te maken. Restjes voer en opgedroogd speeksel kunnen pijnlijke randjes vormen, voorkom dit door na het gebruik het bit schoon te maken met water. Bovendien is een schoon bit ook veel frisser voor het paard in de mond.
Voeden
Voordat je het tuig gaat invetten moet het eerst gereinigd zijn, daarna kun je het voeden. Er zijn verschillende producten op de markt om het tuig te voeden, je kunt hierbij kiezen uit olie of leervet. Wat je gebruikt ligt aan de conditie van het leer. Bij normaal onderhoud kun je het beste gebruik maken van leervet. Het wordt aangeraden om leer 1 keer per maand in te vetten, zelfs als je het tuig niet gebruikt. Zalda heeft een groot aanbod aan ledervet :
- Ledercreme van leovet
- lederbalsam van passier
- lederbalsem van BR
- Leather conditioner van BR
- leder balsam van Effax
- Leather shine van Cavalor Leather balsam Belvoir van Carr & Day & Martin
Wanneer het leer hard geworden is kun je het leer het beste verzorgen met olie. Mocht het hoofstel uitgedroogd en hard zijn kun je alle riempjes uit elkaar halen en alles laten weken in een emmer met leerolie. Doe dit niet zomaar, leerolie is namelijk niet zo goed voor stiksels en daarom wordt het ook aangeraden om het leer eerder te voeden met leervet. Toch is het handig om een flacon leder olie in de kast te hebben, je weet het maar nooit en het is altijd handig voor de echte droge plekjes o.a. van het merk Leovet.
Nadat je je zadel en tuig hebt gereinigd en gevoed laat je het vet 1 dag intrekken voordat het zadel en tuig weer gebruikt kan worden.
Zalda’s tips
Mocht je een snelle ‘’touch up’’ nodig hebben kun je de lederdoekjes Belvoir van Carr & Day & Martin gebruiken.
Vergeet de stijgbeugels niet schoon te maken. Dit kan gewoon met wat zeep, lauw water en een borsteltje.
Zalda heeft verschillende soorten vetten en balsems, voor het gehele assortiment kun je de winkel bezoeken. Welke het beste voor jou en het tuig werkt moet uitgetest worden. Kom voor advies gerust langs.