Bitten
Een bit is een essentieel middel in de communicatie tussen jou en je paard. Het is daarom ook heel belangrijk om het juiste bit te kiezen. De mond van het paard is zeer gevoelig, zoals je je wellicht kunt voorstellen. Hier wil je absoluut geen schade aanrichten. Daarom moet je een bit kiezen dat is afgestemd op het gedrag van je paard, je eigen rijstijl en de gevoeligheid van je paard. Dit is geen makkelijke keuze. In deze gids van Sprenger krijg je handige tips over het kiezen van het juiste bit.
Bit paard
Er zijn vele verschillende soorten bitten, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Voordat je een bit kiest, moet je overwegen wat je paard gewend is. Het vinden van het perfecte bit is vaak een proces van proberen. Je merkt snel genoeg wanneer een bepaald soort bit niet werkt of niet geaccepteerd wordt door het paard. Wees aandachtig wanneer je een nieuw bit probeert en let op tekenen dat je paard het bit wellicht niet fijn vindt.
Soorten bitten
Er zijn diverse soorten bitten beschikbaar. Als ruiter is het belangrijk om te overwegen welk bit bij jou past. Het is vooraf lastig te zeggen welk soort bit werkt voor jou, dit verschilt per ruiter en per paard. Daarom is het belangrijk om te proberen en zo te achterhalen wat wel en niet werkt.
Bustrens
Een bustrens is een type bit dat je kan gebruiken voor je paard. Bij een bustrens zitten de ringen vast aan het gedeelte dat het paard in de mond heeft. Dit maakt een bustrens een stabiel bit, het bit is weinig beweeglijk.
Watertrens
Een watertrens lijkt qua uitstraling wellicht op een bustrens, maar er is een groot verschil. De ringen die bij een bustrens vast zitten, zitten bij een watertrens los. Deze ringen kunnen door de mond bewegen. Een watertrens is dus iets beweeglijker dan een bustrens.
Dubbelgebroken bit
Tijdens de zoektocht naar een geschikt bit kom je al snel de term dubbel- en enkelgebroken tegen. Een dubbelgebroken bit is tegenwoordig het meest populair. Bij een dubbelgebroken bit is de druk in de mondhoeken, op de tong en de lagen gelijkmatig verdeeld. Een dubbelgebroken bit is beweeglijk in de mond, dit vinden veel paarden prettig.
Enkelgebroken bit
Een enkelgebroken bit wordt tegenwoordig als ietwat ouderwets gezien. Toch zijn er sommige paarden die hier goed op reageren. Bij een enkelgebroken bit is de druk op de tong lager. Als paarden hier gevoelig voor zijn kan een enkelgebroken de juiste oplossing zijn.